הכי מרגש וציוני שיש - על בני הנוער היהודים שעולים לארץ לפני ההורים ואתם שאולי תארחו אותם בליל הסדר

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('c99a2bd5-e670-407a-ad22-f549c22a1f1f','/dyncontent/2024/5/2/8beb9882-e503-4622-a0b8-5e6da7df53d9.gif',17838,'סמי שמעון אייטם כתבה ',525,78,true,26366,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('c99a2bd5-e670-407a-ad22-f549c22a1f1f','/dyncontent/2024/3/21/79c4fc7d-daf2-4d30-9381-e64313eaf03f.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,true,26366,'Image','');},15]]);})
להאזנה לתוכן:

לקראת חג הפסח, החג שהכי מסמל את העלייה לארץ ישראל אנו מביאים לכם את סיפורו המרגש של הפרויקט הכי ציוני שיש - פרויקט נעל"ה (נוער עולה לפני הורים) בכפר הנוער סילבר, בתקווה שמי ממכם ייקחו חלק מישראל היפה, קולטת העלייה, ישראל שמגשימה את החלום הציוני במלוא הדרו.

תכנית נעל"ה הינה תכנית חינוכית-לאומית במסגרתה מגיעים בני נוער יהודי מרחבי העולם ללימודי תיכון בישראל.

המנהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי ועליית הנוער במשרד החינוך מפעיל ומממן את התכנית.

ד"ר בני פישר, מנהל המינהל, מציין כי השנה לומדים בארץ במסגרת נעל"ה כ-1,600 תלמידים המגיעים מלמעלה מ-40 מדינות בכל העולם: הודו, דנמרק, הולנד, ארה"ב, פולין, אוקראינה, רוסיה, גאורגיה, צרפת ועוד.

התלמידים עוברים בחו"ל תהליכי הרשמה, התאמה ושיבוץ במוסד החינוך, מסביר ד"ר פישר את התהליך, ועם נחיתתם נקלטים התלמידים בפנימיות חינוכיות וכפרי נוער ברחבי הארץ,  אשר משמשים להם כבית בתקופת שהותם בארץ ומספקים להם מעטפת חינוכית מלאה:

מצוינות לימודית, מגורים, כלכלה, חוגים,  טיולים, הווי ישראלי וחיי חברה תוססים.

צוותי החינוך וההדרכה בפנימיות ובכפרי הנוער מעניקים לתלמידי נעל"ה עורף משפחתי חם ותומך בעת שהותם בארץ ופועלים לקליטתם המיטבית.

ד"ר פישר מדגיש כי כ-90% מתלמידי נעל"ה בוחרים בתום התיכון להתאזרח ולהישאר בישראל. הם משתלבים בהצלחה בחברה הישראלית וחלק מבני משפחתם אף עולים ארצה בעקבותיהם.

פרוייקט נעל"ה  (נוער עולה לפני הורים) בכפר סילבר

כפר סילבר הוא כפר נוער שהוקם לפני 60 שנה הכפר  כולל משק חקלאי ובו לומדים 640 תלמידים כיתות ז' עד יב' התלמידים מגיעים ממושבים וערים סמוכות. בית הספר הינו בית ספר לא שגרתי כיוון שהתלמידים אשר מתחנכים בסביבה ירוקה ופורחת ולמדים מקצועות שונים כגון חקלאות , שפות כימיה ביולוגיה פיזיקה .

בפנימיית הכפר מעל 200 נערים ונערות בגילאים 12-18, מכיתה ז' עד י"ב.

תוכנית נעל"ה מתקיימת בכפר סילבר  מזה 23 שנים. כפר הנוער מהווה בית חם ובית ראשון במדינת ישראל.

קליטת תלמידי נעל"ה מהווה עבור  צוות הכפר ביטוי לציונות וערכים של מדינת ישראל. היעדים של צוות הכפר  זה לספק עבורם בית חם, אוהב ותומך, להביא אותם למועד של קבלת אזרחות כאזרחים טובים, גאים, מחוברים למדינה ולערכי יהדות וציונות. להכין אותם לחיים עצמאים עם מתן כלים , הקניית שפה עברית, תעודת בגרות, הכוונה לשירות משמעותי בצה"ל והשכלה גבוה.

בסוף יב' כ98% מקבלים אזרחות ונשארים בארץ, אחוזי  גיוס מאוד גבוהים.

 

המנהלת חניכה בוגרת בעצמה

קטיה ליטבק מנהלת הפנימיה עלתה במסגרת פרויקט נעל"ה לישראל ב1999 נשואה לבוגר נעל"ה ואמא לילד בן חמש מקיימת אורך חיים מלאה בקהילה החינוכית סילבר.

התלמידים אשר מגיעים לפנימיה עוברים מיונים דרך הסוכנות היהודית, הם מגיעים לארץ ישראל ולפנימיה בפרט מתוך רצון ציוני וזהות יהודית . לכולם יש משפחות אשר חיות בחו"ל  וחלקם גם קרובי משפחה בארץ.

כדי להגיע ליעדים נדרשת עבודה מאוד שיטתית ומסורה מאנשי כפר סילבר אשר מתחילים מסביבת מגורים ביתית, חדר האוכל, תגבורים לימודיים, חוגים אשר מכוונים לחוזקות של חניכינו.

בתחום קליטה והשתלבות והקניית ערכים ציונים ויהודיים חניכי נעל"ה משתתפים בפרויקטים מגוונים וסיורים חינוכיים לגיבוש זהות היהודית בקרב חניכי נעל"ה.

כיום חניכי נעל"ה מהווים כרבע מחניכי הפנימייה ומציגים ישראל רבת פנים של חברה ישראלית. הם משולבים בחוגים, ובפרויקטים כלל כפריים.

 

המשימה הציונית של תוכנית נעל"ה בפנימייה:

המטרות המרכזיות הם - הקניית שפה, גיבוש זהות יהודית כלים להתמודדות והשתלבות במדינה כאזרח, תעודת בגרות מלאה ליווי גיוס לצה"ל ואף הכנה לאקדמיה. (חלקם גם  עוברים מכינה קדם צבאית ).

הפנימיה פועלת בשיטת פעילויות קבוצתיות, ומאפשרת לחניכים להשתלב בחוגים שונים כגון:  מוזיקה, פעילות ימית, סייף, כדורגל, קרמיקה, אומנות לחימה.

צוות הפנימיה מורים ומדריכים מלווים את הילדים בקשר חם ועוטף., יוצאים יחד לטיולים ברחבי הארץ בכדי להכיר את ארץ ישראל היפה.

אחד המאפיינים הבולטים בתוכנית נעל"ה הגיוון של העולים ממדינות שונות כגון: ברזיל, אתיופיה, חבר העמים ועוד.

שילוב זה מאפשר לתלמידים ערכים של קבלת השונה ומאפשר לכולם לחוות וללמוד על מגוון התרבויות השונות ולחוג את החגים של כל אחד בפרט.

אחת לשבועיים תלמידי הפנימיה יוצאים לבקר את המשפחות ולהתאוורר, רוב תלמידי נעל"ה שאין להם קרובי משפחה נשארים בפנימיה ומכאן בא הצורך לשלב את התלמידים שיצאו לבקר במשפחות מארחות - לקבל תחושה של בית בחגים, הפינה החמה, החיבוק, המאכלים השונים. והווי של מסורת יהודית ציונית.

 

המשפחה המאמצת של קטיה:

בהיותי בוגרת נעל"ה יכולה להעיד שמשפחה מארחת זה מקור תמיכה עצום, הקשר האישי שנשמר לשנים, אותה משפחה שמגיעה לטקס בצבא, מלווה לחופה, יחד בכל החגים. בזכות המשפחות אלו  ואנשים המדהימים ניתן להגיד שילדים לא מרגישים בודדים בארץ, הם מרגישים שמדינה מקבלת אותם והם מקבלים אותה בחזרה, מרגישים בטוחים ובזכות דוגמא אישית נהנים  גם כאזרחים תורמים למדינה וחברה.

אחת התחושות הכי בולטות שחוויתי היו כאשר הייתי חיילת בודדה, כולם בצבא תמיד שאלו אותי לא קשה לך לחיות לבד? ! לשמחתי אף פעם לא הרגשתי לבד כשהגעתי לישראל המדינה קיבלה אותי ואני קיבלתי אותה. כחלק מהתוכנית בפנימייה הצוות המלווה לאורך שנים , החניכים והמשפחות שמארחות הפכו למשפחה אחת גדולה לחיים.

בעקבות חג הפסח חג מאוד משפחתי שתמיד מלווה במפגש משפחתי  רחב.

חניכות שקיבלו משפחות מארחות משתפות בחוויה:

מריה ברבניק כיום לומדת בכיתה יא' ומתחנכת אצלנו שנה שלישית בכפר סילבר.

מאשה עלתה ברוסיה מעיר ניזני נובגורות. ברגע שהגיעה לכפר מאשה ביקשה מהצוות למצוא לה משפחה מארחת, היא שמעה מהרבה בוגרי נעל"ה על המשפחות על החוויה שהם עברו ועל הקשר שנוצר. מאשה קיבלה משפחה נהדרת ממושב גאה - שרה ודורון דוד -  אשר מארחים ילדי נעל"ה לא פעם ראשונה. בעבר היו עוד 2 חניכות שהתארחו ועד היום בקשר מתמיד עם המשפחה.

מאשה מהתחלה מאוד חששה כי משפחה דוברת עברית, מתארת את הקושי של השפה, התקשורת הייתה דרך תנועות, קצת אנגלית אבל בעיקר דרך חיבוק וחיוך. כיום מאשה מספרת שהם לא משפחה מארחת אלא קרובי משפחה. "הם מכירים אותי היטב, תומכים בי, עוזרים לי אני מרגישה בת בית וחלק מהם.

במשפחה יש שני בנים גדולים שלא גרים ועוד בת שהיא ממש חברה שלי, אנחנו כל הזמן בקשר, כשאני מגיעה אנחנו מבשלות, מדברות, אני יכולה להתייעץ איתה.."

מאשה נזכרת בחוויית סדר פסח ראשונה בארץ אצל משפחה. " הגיעה כל המשפחה הגדולה, אחים אחיות, ילדים, ערכנו שולחן מאוד גדול, קראנו הגדה, דיברנו צחקנו, חיפשנו אפיקומן, חוויה מאוד עוצמתית וזאת שנה שישית ברצף שאהיה חלק ממנה.

סשה גטובה לומדת בכיתה י' שנה שניה בכפר עלתה לארץ מבלורוסיה מעיר מינסק. בבלורוסיה נשארו אבא סבתא וסבא, אמה נפטרה לפני כ 10 שנים. לסשה היה חשוב לעלות לארץ ללמוד ולבנות עתיד טוב יותר, זאת מדינה יחידה שנותנת הזדמנות לממש את היכולות ולבנות עתיד טוב.

כשקיבלתי משפחה מארחת נורא שמחתי והתרגשתי, שנה שעברה נורא רציתי משפחה מארחת והשנה כשקיבלתי הייתי מאושרת. נורא קשה להיות כל הזמן באותו מקום, לא לצאת ופתאום אני מקבלת משפחה ויש אנשים שאני גם יכולה לדאוג להם ולאהוב אותם. לפני פגישה ראשונה נורא דאגתי , איך הסתדר איך אהיה איך אתקשר איתם. משפחה קיבלה אותי בזרועות פתוחות, מיד הרגשתי בת בית, עשו לי  קבלת פנים מרשימה ומיוחדת, אחד הילדים כתב לי מכתב ועשה מארז ממתקים. לאחר ביקור אני כל היום בקשר עם המשפחה מתכתבת כל יום ובקוצר רוח מחכה להתארח.

אחת המשפחות, משפחת רז גלעד וענבר,  אירחו ילדה מכיתה י' בשם סשה גטובה.

אחד הילדים במשפחה בן 14 כל כך התרגש שהכין מכתב וממתקים עבור סשה, המשפחה בנתה תוכנית מיוחדת עבור סשה לשישי שבת.

מאז הביקור הם כל היום בקשר טלפוני, הילדים קוראים לסשה אחות. גלעד מספר שחברים של הבן הצעיר הזמינו אותו בחופשת פסח לטיול והוא ענה" אני לא יכול אחותי מתארחת אצלנו ואני רוצה להיות אתה".

שרה- משפחה מארחת מספרת:

"עבורי זה מובן מאליו להיות משפחה מארחת עבור ילדי נעל"ה, אני גדלתי על הערכים של נתינה ותמיכה, גדלתי בקיבוץ ושם היו לי 20 אחים ואחיות לכן אני מיישמת את זה גם עכשיו"

פסח בפנימייה:

בכפר סילבר אנחנו מקיימים סדר פסח לדוגמא לכל חניכי הפנימייה. ישנם ילדים שזה הסדר היחידי שישתתפו בו, מאוד חשוב לנו להקנות ערכים של זהות יהודית וציונות. אנחנו מתכנסים, קוראים אגדה שרים שירים, כולם באווירה חגיגית.

מאשה מציינת שסדר פסח בכפר סילבר עזר לה להתכונן לחוויה שהיא קיבלה אחר כך בליל הסדר במשפחה, ללמוד מה הם מרכיבי הסדר, מה המסורת, איך הוא מתנהל מה השירים ששרים. אחר כך שהייתי במשפחה הרגשתי שייכת ובטוחה, פתאום אני יכולה להצטרף ולשיר "מה השתנה" ולהבין  מה קורה.

 

 

מחפשים משפחות מאמצות:

בפייסבוק ישנה קבוצה של בוגרי נעל"ה, באחד ימים ראיתי פוסט שפרסמה אחת מהבוגרות על מצוקה של כפרי נוער למצוא משפחות מארחות ונתנה קראיה להתגייס לעזרה. יצרתי קשר איתה לראות איך אפשר לקדם את הנושא. הבוגרת גרה בישוב צור יצחק וגייסה 6 משפחות. מנהל הכפר יחד עם מנהלת הפנימייה הגיעו ליישוב, נפגשו עם המשפחות, לאחר מכן משפחות ביקרו בכפר סילבר ולפני שבוע ילדים נסעו להתארח להיכרות ראשונית לקראת החג, המשפחות וילדים היו בהתרגשות רבה.

ראש המועצה האזורית חוף אשקלון ,יאיר פרג'ון " אירוח תלמידים בחג הפסח הינו מצווה נעלה ויש לה חשיבות מיוחדת בערב חג הפסח. אני מזמין את הציבור הרחב להשתתף בפרויקט חשוב זה ולארח את תלמידינו".

ההורים שבחו"ל מתרגשים:

הורים של ילדים שנמצאים בחו"ל שולחים מכתבי תודה מאוד מרגשים והוקרה למשפחות שכך דואגות לילדים. אנשים זרים שעושים זאת מתוך שליחות, נתינה ואכפתיות.

שמעון סולומון מנהל הכפר: " אירוח תלמידי נעל"ה הינו חשוב במיוחד מהסיבה שאנחנו רוצים שהתלמידים יחוו את סדר חג הפסח כהלכתו  לצד הברכות והשירים של החג ,אנחנו עובדים בשיתוף עם המועצה האזורית חוף אשקלון ומחברים בין המשפחות והתלמידים כבוגר פנימיה אני רוצה לציין את החשיבות העליונה של מהלך זה כחשיבות ציונית וחברתית ומזמין אתכם לקחת חלק".

ליצירת קשר לאירוח בני נוער לשבתות ולחג פסח - 08-6776100/ 0506858585 (שמעון סלומון מנהל הכפר)

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה