שיטפונות מרהיבים במדבר יהודה ובירכת צפירה
09.02.25 / 10:47
המדבר בשיטפונות במלוא יופיו הטבעי והפראי: מזג האוויר הסוער הביא עימו כמויות גשם נכבדות בכל רחבי הארץ. לא מעט ממי הגשמים היורדים במקומות גבוהים מתורגמים על ידי הטבע ישירות לשיטפונות עוצרי נשימה. השיטפונות במדבר יהודה נחשבים לאחד ממחזות הטבע העוצמתיים והמרהיבים ביותר בישראל. בימים של גשמים חזקים, במיוחד בחורף ובאביב, זרמי מים אדירים שוצפים דרך הערוצים הצחיחים, ממלאים נחלים יבשים והופכים את המדבר לנוף דינמי ועוצמתי.

אחד המקומות הידועים שבהם מתרחשים שיטפונות מרשימים במיוחד הוא בירכת צפירה, בריכה טבעית מרהיבה המצויה מעל מצוק מרשים באחד הערוצים הנשפכים אל נחל צאלים, הנמצאת סמוך לכפר הנוקדים – בלב מדבר יהודה.
לאזור בירכת צפירה, המקום ממנו תועדו השיטפונות (המצורפים בקטעי הוידאו) ניתן להגיע מכפר הנוקדים, המרוחק כ-3.5 ק"מ מהתצפית המרהיבה. לאחר היציאה מהכפר הולכים על שביל עפר עד לחניון הלילה בירכת צפירה וממנו אפשר להגיע בשביל נוח לתצפית עצמה.
קרדיט צילום יוני גריצנר – כפר הנוקדים
יוני גריצנר – כפר הנוקדים: "כבר שנים רבות שמטיילים מכל הארץ מגיעים אלינו לכפר הנוקדים בימים מיוחדים כמו היום בהם יורד מספיק גשם על מנת לצפות במחזה המרהיב ולהנות מהטבע במלוא עוצמתו. בכפר הנוקדים אנחנו מוציאים את האורחים שלנו לסיורי שטח ומכוונים בבטחה את האנשים לתצפית המרהיבה מעל נחל צאלים הצופה על מפל בירכת צפירה. אנחנו מזמינים אתכם להגיע אלינו להתארח, לטייל ולצאת לסיורים עוצרי נשימה סביב הכפר".
איך נוצר שיטפון במדבר?
שיטפון במדבר נוצר כאשר גשמים חזקים יורדים באזורים הגבוהים – בדרך כלל בהרי יהודה או הרי מואב שבירדן – ומתחילים לזרום במורדות לעבר הערוצים הצרים של מדבר יהודה. מכיוון שהקרקע המדברית אינה סופגת מים במהירות, כל כמות גשם משמעותית יוצרת זרימה עוצמתית של מים, המתרכזת בערוצי הנחלים. המים הזורמים במהירות סוחפים איתם בוץ, אבנים וצמחייה, מה שהופך את השיטפון לכוח הרסני המסוגל לשנות את פני השטח ולגרום לסכנות משמעותיות עבור מטיילים באזור.
לאן זורמים השיטפונות?
השיטפונות במדבר יהודה מתנקזים לנחלים הגדולים של האזור, כמו:
- נחל צאלים – אחד הגדולים והמרכזיים במדבר יהודה, אליו נשפכת גם בירכת צפירה.
- נחל חימר ונחל דרגה – שמוליכים מים מזרחה לעבר ים המלח.
- נחל ערוגות ונחל אוג – שמובילים מים ממערב למדבר ישירות אל ים המלח.
בסופו של דבר, רוב המים מגיעים לים המלח, אך בשל האידוי המהיר והקרקע הסלעית, חלק ניכר מהם נספג או מתייבש במהירות.
יופי לצד סכנה – חשיבות הזהירות בשטח
השיטפונות במדבר יהודה ובבירכת צפירה הם מחזה מדהים, אך גם מסוכנים מאוד. הזרימה עשויה להופיע בהפתעה, גם אם באזור עצמו לא ירדו גשמים – משום שמקורה בגשמים שהתרחשו הרחק בהרים. בדיוק בגלל סיבה זו, מטיילים חייבים לבדוק תחזיות מזג האוויר ולעקוב אחר אזהרות מטאורולוגיות לפני כניסה לנחלים. השיטפונות הם תזכורת מרהיבה אך עוצמתית לכוחו של הטבע – מצד אחד הם מחיים את המדבר ומציירים נופים קסומים, ומצד שני הם מציבים סכנת חיים אמיתית. מי שרוצה לצפות בהם בבטחה, מומלץ שיעשה זאת מנקודות תצפית גבוהות ומוגנות. המדבר חי ונושם - אך לעולם אין להקל ראש בכוחו של הטבע.