המאבק על שימור בתי העדות בשכונת "דור צעיר" כפר עזה

$(function(){setImageBanner('cf422255-9d62-4db0-8570-e57fcd9a91ce','/dyncontent/2026/4/23/42cf0336-417d-4bd9-a800-2bf7b29f551c.jpg',21043,'יואב אייטם כתבה ',525,78,false,26366,'Image','');})
להאזנה לתוכן:

קבוצת הורים שכולים באמצעות משרד עו"ד וינרוט בדרישה לעצירת כל פעולה הנוגעת להריסת בתי העדות
שר המורשת, ציין כי יש חשיבות עליונה להותרת הבתים במיקומם המקורי ומשרדו יבחן את כל החלופות

תמונה של בן כהן - מתוך תערוכת כפר עזה

קבוצה של הורים שכולים מקיבוץ כפר עזה פנתה בדרישה דחופה להנהלת הקיבוץ, באמצעות עורכי הדין יחיאל וינרוט, מאיר אברהם ולירון טרי, לעצירה מוחלטת ומיידית של כל פעולה פיזית או תכנונית הנוגעת להריסת בתי שכונת "דור צעיר" או להעתקתם.

בין הפונים: ענת ושמעון אלקבץ, חברי קיבוץ כפר עזה, וכן הורים שכולים שאינם חברי קיבוץ – גלית ואבי חסידים, רונית ואיציק אדרי, אסנת ואמיר זיני וגברת איריס חיים.

עורכי הדין ממשרד וינרוט מציינים כי אין מחלוקת בין הצדדים באשר לצורך הקיומי והטבעי של קהילת כפר עזה להשתקם, להיבנות מחדש ולשוב, ככל הניתן, למסלול של צמיחה וחיוניות. משפחת אלקבץ, לדבריהם, היא חלק בלתי נפרד מהקהילה, והכאב על אובדן יקיריהם ועל אובדן חברי הקהילה מלווה אותם בכל רגע. הם מדגישים כי מרשיהם מכבדים את התהליך הקהילתי המורכב והכואב שנערך סביב סוגיית ההנצחה.

עם זאת, קיים פער מהותי באשר לדרך הנכונה לשמר את זיכרון האירועים הקשים שעברו על הקיבוץ. לטענת הפונים, להותרת בתי השכונה במיקומם המקורי יש משמעות לאומית, היסטורית, ערכית ומוסרית, החורגת מגבולות הקיבוץ ונוגעת בלב המורשת הלאומית של מדינת ישראל. הריסת הבתים, גם אם באמצעות העתקה, עלולה לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בזיכרון הקולקטיבי ולפגוע ביכולת להמחיש לדורות הבאים את שאירע במקום.

על רקע זה פנו הפונים לשרי הממשלה הרלוונטיים – השר עמיחי אליהו ממשרד המורשת והשר עמיחי שיקלי ממשרד התפוצות והמאבק באנטישמיות – עוד טרם ההצבעה במוסדות הקיבוץ, בבקשה לפעול להנצחת אירועי 7 באוקטובר בשכונת "דור צעיר" באמצעות שימור המבנים באתרם המקורי.

לדברי עורכי הדין, תגובת שר המורשת שהתקבלה לאחרונה מחזקת את עמדתם. במכתבו מציין השר כי עמדת גורמי המקצוע במשרד המורשת ובממשלה תומכת באופן ברור במתווה של "שימור באתרו". עוד צוין כי העתקת מבנים נחשבת חלופה פחותה, המותרת רק במקרים חריגים במיוחד – שאינם מתקיימים במקרה זה.

בנוסף, הודיע השר כי המדינה מתכוונת לקיים הליך מנהלי מסודר לבחינת כלל החלופות, תוך שמיעת כלל הגורמים הרלוונטיים. עורכי הדין מדגישים כי משמעות הודעה זו היא שהנושא נמצא כעת בבחינה שלטונית, ולכן לא ניתן לקבל החלטות חד-צדדיות בשטח.

עוד הם מוסיפים כי על פי ההלכה המשפטית, כאשר מתקיים הליך מנהלי, חל איסור לקבוע עובדות בשטח שעלולות לסכל אותו. כל פעולה להריסת המבנים, העתקתם או ביצוע עבודות תשתית בשלב זה, לטענתם, עלולה לפגוע בהליך ולהסב נזק בלתי הפיך לנכס בעל חשיבות היסטורית ולאומית.

בסיום פנייתם קוראים עורכי הדין להנהלת קיבוץ כפר עזה לגלות אחריות ציבורית, לנהוג באורך רוח ולהקפיא לאלתר כל פעולה הקשורה לתכנון או למימוש ההחלטות בנוגע לשכונת "דור צעיר".

 
 
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה