לקראת הבחירות: יישובי העוטף מציגים את הדרישות מהממשלה הבאה
12.10.26 / 11:00
פורום הביתה, המאגד את הנהגות 14 היישובים האדומים שנפגעו באופן הקשה ביותר ב-7 באוקטובר, גיבש מסמך דרישות למפלגות לקראת הבחירות והמשא ומתן הקואליציוני. בשבועות האחרונים נפגשו התושבים עם ראשי המפלגות והציגו את דרישותיהם במטרה שיהיו חלק מההסכמים הקואליציוניים וההחלטות הראשונות של הממשלה החדשה. בין הדרישות: חיץ ביטחוני קבוע מול רצועת עזה גם ביום שאחרי נסיגת כוחות צה"ל, עיגון תקציבי החינוך, הבריאות והרווחה לאחר סיום פעילות מנהלת תקומה, חיזוק החקלאות והאנרגיה והסרת חסמים לצמיחת היישובים.
לקראת הבחירות והרכבת הממשלה הבאה, פורום הביתה, המאגד את הנהגות 14 היישובים האדומים בעוטף עזה, מציג מסמך דרישות אסטרטגי לשיקום, לפיתוח ולצמיחת חבל תקומה. בחודשים האחרונים מקיים הפורום פגישות עם ראשי המפלגות במטרה להביא לכך שהסוגיות המרכזיות הנוגעות לעתיד החבל יעוגנו כבר בקווי היסוד של הממשלה ובהסכמים הקואליציוניים.
פורום הביתה הוקם לאחר טבח 7 באוקטובר מתוך הצורך לאחד את הנהגות היישובים שנפגעו באופן הקשה ביותר ולפעול במשותף מול המדינה בסוגיות הביטחון, השיקום, הצמיחה והפיתוח. כעת מבקשים בפורום להבטיח כי גם עם סיום פעילותה של מנהלת תקומה, האחריות הממשלתית לשיקום החבל לא תסתיים ולא תהיה תלויה בפתרונות זמניים. במסמך מוגדרת המטרה כיצירת עוגנים שלטוניים ותקציביים ארוכי טווח שיישארו בתוקף גם לאחר סיום פעילות המנהלת.
אחד הנושאים המרכזיים במסמך הוא נושא הביטחון ותחושת המוגנות. בפורום דורשים לשים דגש ליום שאחרי נסיגת כוחות צה"ל מהקו הצהוב ודורשים ליצור חיץ ביטחוני באמצעות נוכחות צבאית ברורה וקבועה בין רצועת עזה ליישובי החבל, שתישמר גם ביום שבו כוחות צה"ל יצאו מהרצועה. לצד זאת דורשים ביישובים תקצוב קבוע למצלמות, חמ"לים ואמצעי ניטור, וכן הסדרה ארוכת טווח של כוח האדם בכיתות הכוננות, לרבות תקנים ותגמול.
ציר מרכזי נוסף עוסק ב"יום שאחרי תקומה". בפורום דורשים לבנות כבר כעת תוכנית רב-שנתית שתעגן בבסיס תקציבי משרדי הממשלה את צורכי החינוך, הבריאות והרווחה שנוצרו בעקבות 7 באוקטובר, כדי למנוע ירידה בשירותים עם סיום פעילות המנהלת. עוד נדרש מנגנון שיגן על תקציבי החבל מקיצוצים ויאפשר ליישובים שנפגעו קשה במיוחד לקבל מענה גמיש ומותאם לקצב השיקום של כל יישוב.
במסמך מציב הפורום גם שורה של דרישות שנועדו להפוך את האזור מחבל הנשען על תקציבי שיקום לחבל עצמאי וצומח. בין היתר נדרשת הגדלת מכסות מים, חלב וביצים לחקלאות, אזרוח שטחי אש לצורך עיבוד חקלאי, הסרת חסמים בתחום הולכת האנרגיה וקידום פרויקטים מניבי הכנסה עבור היישובים והקהילות. לצד אלה דורשים בפורום להסיר חסמי תכנון ובנייה ולהרחיב מראש מבני ציבור, מוסדות חינוך, שירותי בריאות ותחבורה בהתאם לצפי לגידול האוכלוסייה.
בפורום מדגישים כי הפגישות עם ראשי המפלגות נועדו לתרגם את ההצהרות על מחויבות לעוטף לצעדים מחייבים כבר מראשית כהונת הממשלה הבאה. במסמך נכתב כי על הממשלה והמפלגות לעגן את ההתחייבויות באופן סטטוטורי ותקציבי, כך שהשיקום יוכל להפוך לצמיחה ארוכת טווח.
מנכ"ל פורום הביתה עדן ביזמן: "שלוש שנים אחרי 7 באוקטובר, תושבי העוטף לא יכולים לבנות את העתיד שלהם על פתרונות זמניים. השיקום לא מסתיים ביום שבו מנהלת תקומה נסגרת, והביטחון לא יכול לחזור לתפיסות של 6 באוקטובר. אנחנו נפגשים עם ראשי המפלגות כדי לוודא שהממשלה הבאה תקום כשעתיד חבל תקומה כבר נמצא בתוך תוכנית העבודה שלה - בביטחון, בתקציב, בחקלאות, בתשתיות ובצמיחה. מבחינתנו, אלה לא הבטחות לבחירות אלא התחייבויות שצריכות להיכנס להסכמים הקואליציוניים ולהיות מיושמות מהרגע הראשון".
יו"ר פורום הביתה זיו מצליח: "חשוב להבין שיש בעיות שחייבות לקבל מענה בהקדם לפני שיהיה מאוחר מדי. סוגיה בטחונית כמו נושא החמל והמצלמות שהובטחו, תכנית חומש ליום שאחרי תקומה וסוגיית הקו הצהוב הם רק חלק מהנושאים שהממשלה הבאה תהיה חייבת לטפל בהם מהיום הראשון. אנחנו מקווים שכלל הגורמים ישלבו ידיים ויפעלו יחד לצמיחה ופיתוח של החבל".
