זיהום חמור מרצועת עזה ליישובי הדרום

$(function(){setImageBanner('12a2b582-ba8a-440f-9b0a-708ade944291','/dyncontent/2024/3/21/79c4fc7d-daf2-4d30-9381-e64313eaf03f.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,false,26366,'Image','');})
להאזנה לתוכן:

בחודשים האחרונים מוזרם ביוב גולמי ממתקן טיהור השפכים בבית חנון, שבצפון רצועת עזה, דרך אפיק נחל חנון. הביוב הגולמי זורם אל נחל שקמה ומזהם את כל מערכת אקוויפר החוף. ההשלכות חמורות מאוד ועלולות לפגוע בבריאות הציבור ובאיכות חיי התושבים בדרום, זאת עקב מפגעי תברואה ומטרדים סביבתיים ופגיעה במערכות אקולוגיות.

כאלפיים מטרים מעוקבים של ביוב גולמי שמקורו ברצועת עזה הוזרמו מדי יום בחודש האחרון לתחומי מדינת ישראל,  בדוח מבקר המדינה אשר פורסם aהליקויים העיקריים נוצרים בשל הפסקת אישור פרויקטים בוועדת המים המשותפת. כדי ליישם את התחייבויות ישראל והפלסטינים לטיפול בכל הנושאים הקשורים למים ולביוב, מאוגוסט 2010 ועדת המים המשותפת אינה מתכנסת לאישור פרויקטים.

ב2016  הושבתה פעילות מתקן ההתפלה בחוף אשקלון מספר פעמים  עקב הזיהום האורגני  במי הים, שלפי החברה המפעילה את המתקן מקורו כפי הנראה ברצועת עזה. בממשלה לא פעלו כנגד ההזרמה  מהשטחים ולא פעלו על מנת לאשר קו חשמל ייעודי למכון טיהור השפכים הצפוני בעזה. רק לאחר חשיפת הנושא בתקשורת והתגברות העניין הציבורי החלה מפקדת תיאום פעולות הממשלה בשטחים לבחון פתרונות לבעיית החשמל של מכון טיהור השפכים ברצועת עזה.מדובר בתופעה החוזרת על עצמה מדי שנה: הביוב זורם באפיק נחל חנון, שמקורו בעיירה בית־חנון שבצפון הרצועה. משם, דרך נחל שקמה, זורמים השפכים אל מאגר 'שקמה' של חברת 'מקורות', שבו נאגמים המים ומוחדרים לבסוף אל אקוויפר החוף.

המצב חמור מאוד מפני שהזרמה של שפכים אלה יוצרת מוקדי דגירה ליתושים.

ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון, פנה לשר הביטחון אביגדור ליברמן ולמספר גורמים נוספים וביקש את התערבותם כדי לפתור את בעייה החמורה  הנגרמת באזור היישובים הסמוכים לעוטף עזה.

בפנייה אל השר ליברמן, השר להגנת הסביבה זאב אלקין וליואב (פולי) מרדכי, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, ציין יאיר פרג'ון לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותם על מנת למגר את התופעה ולמנוע הישנותה בעתיד "ברצוני להדגיש כי נחל חנון מהווה זה שנים מוקד להתפרצות קדחת הנילוס, אשר השפעתה מהווה איום אמיתי על בריאות הציבור, זרימת הביוב באפיק הנחל גורמת לזיהום הידרולוגי שאת תוצאותיו נחוש בעתיד הקרוב".

 

במשרד המבקר מציינים כי על הגורמים הממשלתיים, בהם המנהל האזרחי, מפקדת תיאום פעולות הממשלה בשטחים, רשות המים, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ומשרד החוץ לשתף פעולה ולתקן את הכשלים שנמצאו בביקורת. "נדרש תיאום ושיתוף בין כלל הגורמים", נכתב. "דוח ביקורת זה משקף תמונת מצב עגומה בכל הנוגע לפעילות הגורמים הממשלתיים והתנהלותם בנושא זיהומי מים בין ישראל ליהודה, לשומרון ולרצועת עזה. מדובר בסדרת כשלים וחסמים תפקודיים, מעורבות נמוכה של דרג מדיני בנושא ואי קבלת החלטות בסוגיות חשובות".

 

במועצה האזורית חוף אשקלון ציינו, כי שגם בשנה שעברה נאלצו  להתמודד עם אותו מפגע רק שהפעם התופעה גדלה וחמורה יותר. מ"מ מנהלת האגף לאיכות הסביבה במועצה, מרלין סבן, ציינה כי האגף ביצע בשבוע שעבר חסימות חול באזור הנחל הסמוך ליישובים כדי למנוע גלישת ביוב ומדי יום מתבצעות שאיבות של השפכים בעזרת ביובית כדי למנוע את זיהום הקרקע. "המועצה גם מבצעת הדברה מאסיבית לאורך תוואי הנחל. רשות הניקוז מסייעת בעבודות החישוף והניקיון וגם מינהלת הביוב ורשות המים מעורבות בעניין. אנחנו עושים ככל שניתן למזער נזקים, אולם נדרש סיוע של הממשלה".

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה