וועדת הכלכלה בדיון בעיית הפשיעה החקלאית .

$(function(){setImageBanner('9fcc60ea-16e5-44b1-b5fc-d5ce36d0b81f','/dyncontent/2024/3/21/79c4fc7d-daf2-4d30-9381-e64313eaf03f.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,false,26366,'Image','');})
להאזנה לתוכן:

בדיון מיוחד בכנסת נחשפה מצוקת החקלאים. יואל זילברמן, מנכ"ל "השומר החדש", דרש להגביר את האכיפה ולהרחיב את החקיקה. ח"כ חיים ילין: דרך הגדר הפרוצה עובר היום גנב – ומחר מחבל

צילום: shutterstock אילוסטרציה חקלאות

 

בדיון מיוחד שהתקיים היום בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא הפשיעה החקלאית המתגברת בחודשים האחרונים, החליט היו"ר, ח"כ איתן כבל, כי וועדת הכלכלה תשקיע מאמצים רבים החל במושב הקרוב לטיפול בתופעה. בוועדה נחשפו צדדים קשים של התופעה שמאיימת על חקלאים רבים בקריסה כלכלית בשל גניבות והשחתות רכוש, לצד גביית דמי חסות ואיומים בנשק חם. לצד זאת התקיים דיון נוקב סביב חוסר הכדאיות הכלכלית של חברות הביטוח לבטח את החקלאים, והפרמייה הגבוהה שדורשות

בנוסף לחברי ארגון הסיוע לחקלאים "השומר החדש" ובראשם המנכ"ל יואל זילברמן, בדיון השתתפו יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל, ח"כ חיים ילין, ח"כ איילת נחמיאס, ח"כ אורי מקלב וח"כ אורן חזן, חקלאים ובהם הדיי אפעים, עומרי שרון (בנו של רה"מ לשעבר אריאל שרון ז"ל) מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר, התאחדות חקלאי ישראל, מג"ב, איגוד חברות הביטוח, מרכז השלטון המקומי והמועצות האזוריות, תנועת המושבים, משרד החקלאות ועוד.

 

את הדיון יזם חבר הכנסת חיים ילין, אשר התייחס לבעיה הכאובה של ביטוח החקלאים ואמר כי: "מצב המשקים החקלאיים בישראל הינו נושא מדאיג במיוחד, לאור המספר הרב של הגניבות החקלאיות המתבצעות מאותם משקים. עבור אותם חקלאים, שעושים עבודת קודש ושהמשק שלהם הוא מפעל חייהם, גניבות בסדר גודל של מאות אלפי שקלים ועד מיליונים, מהווה מכה אנושה שמאיימת על המשך החקלאות במדינת ישראל".

 

ח"כ ילין העלה את הפאן הביטחוני של הפשיעה החקלאית: "ההברחות ברובן מתבצעות בצירי טרור ובמקומות בהם אין גדר ביטחון. הגנב של היום, עלול להיות המחבל של מחר. משרד הביטחון החליט להחרים את הדיון ולהתעלם מחשיבותו, מדובר בזלזול בחקלאים ובכנסת ישראל. החקלאים פרוסים על גבולות מדינת ישראל, חורשים את האדמה והם הביטחון של המדינה. השומר החדש הם התקווה לעבודה עברית ולדור חדש של חקלאות, אך המצב בו חקלאים נאלצים להסתמך על מתנדבים הוא אבסורדי.  תפקיד המדינה הוא לשמור על הסדר הציבורי, הביטחון האישי ולמנוע מהגנבים להפוך להיות בעל הבית בפועל".

 

הדיי אפעים, חקלאי ואיש קולינריה, סיפר כי 200 עזים אלפיניות נדירות נגנבו מהמשק שלו לפני כחודש. "מחיר הגניבה הוא כמיליון ₪, אובדן ההכנסות הוא 4 מיליון ₪ ובדרך נפגעה פרנסתם של 50 עובדים. מרגע שנגנבו העזים לא ירד לי החיוך מהפנים בזכות הסיוע של מתנדבי השומר החדש ולוחמי מג"ב דרום שעשו מעל ומעבר כדי לסייע לנו לאתר את העזים. מצאנו חלק קטן מהעזים במצב גופני ונפשי שלא מאפשר להן להמשיך לשמש כעזים חולבות. יש עצורים, ואולי אפילו יהיה כתב אישום. אבל אני מרגיש שהמדינה לא עושה מספיק למניעת הפשיעה. אני לא יכול להסתמך רק על המתנדבים של השומר החדש. בנוסף, הביטוח מציב תנאים מקשים ודורש פרמייה גבוהה – ולכן המדינה חייבת להקים קרן לפיצוי נזקי הפשיעה החקלאית".

 

על-פי נתונים של "השומר החדש", חקלאים רבים מתקשים להתקיים כלכלית בשל הפשיעה. חלקם אף עברו תקיפות פיזיות לא בשטחם, אלא גם נגדם אישית. מלבד בעיית הביטוח, ישנה בעיה של אכיפה בשטח. בדיוק בגלל בעיות אלו ואזלת היד של המדינה בנושא, הוקם ארגון השומר החדש בשנת 2007, על-ידי יואל זילברמן ואון ריפמן. הארגון חרט על דגלו שמירה וסיוע לחקלאים תוך כדיי חינוך לאהבת הארץ והאדמה ולעזרה וערבות הדדית. כיום מפעילים בשומר למעלה מ-20,000 מתנדבים, המגיעים באופן קבוע או חד פעמי. תכניות רבות של השומר החדש, ביניהן שנת שירות, פנימייה חקלאית וצוותי שמירה שמתנדבים ביחידה ייעודית של הארגון במג"ב, ממלאות את השטחים החקלאים במתנדבים מכל קצוות הארץ ובכל הגילאים. המתנדבים והעובדים של הארגון מצליחים להפחית באופן משמעותי את נטל החקלאים, אולם ישנן בעיות שגם בשומר לא מצליחים לפתור. בדיון דרשו חברי הארגון הגברת האכיפה באמצעות חקיקה קיימת והרחבת החקיקה לצורך מתן כלים רחבים יותר לפתרון הבעיות, החמרת הענישה על מבצעי טרור חקלאי, התחלה של בחינה עמוקה של נושא הפשיעה החקלאית.

 

בנוסף לכל אלו הזמין יואל זילברמן, מנכ"ל ומייסד ארגון "השומר החדש" את חברי הועדה לסיור בשטח ואמר: יואל זילברמן, מנכ"ל השומר החדש: "אבא שלי סבל מפשיעה חקלאית במשך שנים. כשהוא הגיע למפקד תחנת המשטרה, זה אמר לו שישלם להם דמי חסות או שייתן להם חלק מהאדמה שלו. מדינת ישראל איבדה את הריבונות. החלטתי שזה חייב להפסק. היום 20 אלף המתנדבים שלנו שומרים על יותר מ-600 אלף דונמים, שזה רבע מהשטח החקלאי של המדינה. הבעיה היא שאנחנו לא אמורים לעשות את העבודה של המדינה, אבל המדינה לא מבינה שיש טריטוריות נרחבות בהן אין משילות, אין דין ואין דיין. אנחנו רואים בסיפור של אפעים דוגמא מאלפת איך שיתוף פעולה של מג"ב וצה"ל מביא לתפיסת פושעים.

 

רכז הביטחון של המועצות האזוריות: "רק הלילה בקיבוץ מגל נגנבו שלושה טרקטורים, אבל זה לא רק גניבות. זה גם דמי חסות. זה שימוש בנשק נגד חקלאים. במטה אשר אמרו לי שכבר לא קוטפים אבוקדו, כי הגנבים כבר קטפו את הכל. והיקף הנזק נעלם מעין, כי החקלאים פשוט לא מאמינים במערכת, אז הפסיקו להתלונן"

 

ח"כ איילת נחמיאס ביקשה מיו"ר הוועדה להזמין דו"ח ממכון המחקר והמידע של הכנסת על היקף הפשיעה החקלאית והיקף נזקיה, על המניעה, האכיפה והחקיקה. "משפחתי מגיעה מעמק יזרעאל ושם רואים גניבות של מיליון שקל, שממוטטות משפחות. שאלתי בן דוד שלי מה לומר כאן בדיון על החקלאות – והוא אמר לי שלא לדאוג, בקרוב פשוט לא תהיה כאן חקלאות. בנוסף, אנחנו חייבים לעצור את המהלך להפסקת תקצוב הרבש"צים".

 

ח"כ אורן חזן: בשורה התחתונה כלום קורה. לאף אחד לא אכפת, ובגלל זה אין בדיון כמעט חברי כנסת. צריך לקבל החלטה שעושים מעשה, שפותרים את המצב הזה".

 

יובל מלכה, קצין המודיעין של משמר הגבול: דרום אנחנו רואים מוקד ברשות הפלסטינית שיוצא דרך פרצה ענקית בגדר לגניבות בישראל. אנחנו משכיבים שם לוחמים כמעט מדי לילה כדי לתפוס, אבל צריך לסגור את הפרצה.

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה