דבוראי ישראל ממשיכים בהאבקת המטעים למרות המצב הביטחוני
11.03.26 / 11:41
המועצה להאבקה ודבש: גם תחת אש, בשטחים פתוחים, ללא מרחבים מוגנים
ממשיכים דבוראי ישראל מהצפון ועד הדרום לשנע ולהציב כוורות במטעי הפרי ושדות החקלאות- הנמצאים בעיצומן של פריחות אביב-
למען האבקה (הפרייה) וייצור מזון מהצומח
מהמועצה להאבקה ודבש נמסר כי, בימים מאתגרים אלה של מלחמה מתמשכת, ממשיכים דבוראי ישראל לעבוד במרץ בשטחי חקלאות פתוחים גם תחת אש. הדבוראים נמצאים בעונה קריטית להשלמת הצבת כוורות להאבקת והפריית הגידולים החקלאים בכל רחבי הארץ מהדרום, במרכז, בגולן, ובגבול לבנון שם ממוקמים רוב מטעי הפרי של ישראל, כך שבסוף התהליך עם ישראל יוכל ליהנות משפע פירות.

הדבוראי יניב סימון ממשק דבורים סימון בכפר סירקין מתאר כי בכל יום חשוף צוות המכוורת לאיום רקטי ועובדים תחת אש, נפילות ואזעקות, ללא מרחבים מוגנים, כאשר חלק מהרסיסים פגעו כבר בחלק מהכוורות, "מאחר והכוורות ממוקמות בשטחים פתוחים, בשטחי חקלאות ופרחי בר, הן חשופות יותר לפגיעות ואין דרך להגן עליהן ואנו הדבוראים חשופים לפגיעה בזמן העבודה. למרות זאת, אני כמו שאר חברי הדבוראים בודקים את הכוורות מדי יום, וממשיכים בהצבתן בסמוך לשטחי חקלאות לטובת אגירת דבש והאבקת הגידולים החקלאים למען שמירה על ביטחון המזון של כל אזרחי ישראל".

גיל שצברג, מנכ"ל המועצה להאבקה ודבש: "דבוראי ישראל כמו שאר החקלאים בעיקר בגבול הצפוני עדיין נמצאים בתהליך שיקום מהלחימה האחרונה והקשה אשר פגעה במטעי פרי רבים וכילתה באש מאות כוורות כתוצאה מירי חיזבאללה. בימים אלה שוב הדבוראים מתמודדים עם מציאות מאתגרת של עבודה תחת אש בגבולות ובפנים המדינה, ועושים זאת במרץ ונחישות רבה למען שמירה על החקלאות וביטחון המזון של ישראל. חשוב לזכור, כי ייצור דבש הינו רק אחד מתפקידיה של דבורת הדבש, אך המטלה העיקרית, המרכזית והחשובה המתבצעת כעת הינה האבקת (הפרייה) של הגידולים החקלאיים.
בכל פעם שכוורת נפגעת, נפגע גם ייצור המזון מן הצומח", אומר שצברג ומוסיף, "עונת האבקה כוללת שינוע והצבה של עשרות אלפי כוורות להאבקת פריחת מטעי הפרי, הנשירים- דובדבן, תפוח, שזיף, משמש, אגס, נקטרינה, אבוקדו ועוד, בכל רחבי הארץ ובהמשך בשטחי גידולי הקיץ- אבטיח, מלון, קיווי, חמניות ושאר גידולי הקיץ. הדבוראים ישלימו את מלאכתם החשובה ואנו תקווה ממשלת ישראל תשים את ענף החקלאות והפיצויים לכלל הדבוראים והחקלאים בראש סדר העדיפויות לטובת השמירה על ייצור מזון עצמאי ישראלי".
עוד מציין שצברג: "לתזמון המדויק של האבקת הדבורים עם פריחת האביב יש חשיבות קריטית לקיומן של מערכות אקולוגיות ולביטחון התזונתי העולמי. כאשר התזמון משתבש (תופעה המכונה("mismatch" נוצרת פגיעה בשרשרת המזון כולה".
שצברג מציין את הסיבות המרכזיות לחשיבות תזמון מדויק לפעילות ההפריה שמבצעת דבורת הדבש:
- חלון הזדמנויות קצר להפרייה: לפרחים יש "חלון פריחה" קצר מאוד, לעיתים של ימים ספורים בלבד. אם הדבורים אינן פעילות בדיוק באותו זמן, הפרח לא יופרה, לא ייווצרו זרעים, והצמח לא יוכל להתרבות.
- השפעה על איכות וכמות היבול: תזמון מדויק מבטיח חנטה מיטבית (הפיכת הפרח לפרי). ביקורים חוזרים ונשנים של דבורים בזמן הנכון מגדילים את גודל הפרי, את עסיסיותו ואת כמות היבול הכוללת.
- הישרדות מושבת הדבורים: האביב הוא התקופה בה המושבה גדלה וזקוקה לכמויות גדולות של חלבון (אבקה) ואנרגיה (צוף).
- שמירה על המגוון הביולוגי: דבורי הדבש מאביקות כשליש מהמזון שאנו צורכים וחלק עצום מצמחי הבר. סנכרון מושלם מאפשר לצמחים להמשיך ולהתקיים בטבע ולשמור על המאזן האקולוגי.
