כל המיתוסים על נגיף הקורונה

$(function(){setImageBanner('8de7544b-4d24-4c5a-8004-9166f1dd4fef','/dyncontent/2024/3/21/79c4fc7d-daf2-4d30-9381-e64313eaf03f.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,false,26579,'Image','');})
להאזנה לתוכן:

נגיף הקורונה קפץ לבקר גם בישראל כ15 חולים ומעל 50 אלף כבר נמצאים בבידוד והמתנה מורטת עצבים ובעיקר שעמום. המשק נפגע, התיירות בקריסה ומר שמועתי מטייל בכל הוואצפים של כולנו. אז החלטנו לעשות סדרמכיוון שהתפשטות המחלה מובילה גם לעלייתם של מיתוסים הנקשרים בשמה, שלא כולם נכונים. כדי לעשות מעט סדר ולהבהיר לכם מה לא ממש נכון ומה דורש דיוק בנוגע לקורונה, אנחנו מציגים בפניכם 9 מיתוסים הקשורים להתפרצות הנגיף ומה האמת שעומדת מאחוריהם

צילום: shutterstock אילוסטרציה

1. מסיכות לפנים יכולות להגן עליכם מפני הנגיף

והאמת היא: מסיכות רפואיות רגילות, שידועות כמסיכות מנתחים, לא יכולות להגן עליכם מפני נגיף הקורונה, מכיוון שהן אינן מיועדות לחסום חלקיקים נגיפיים ואינן יושבות צמוד לחלוטין לפנים. ניקהיל בהיאני, מומחה למחלות נגיפיות מטקסס, מבהיר כי מסיכות רפואיות "עשויות לספק הגנה מטיפות, נתזים או רסיסים גדולים, אבל מפני שהן לא יושבות באופן הדוק, הן עלולות לאפשר לרסיסי נגיפים מזעריים לחדור לאף, לפה או לעיניים". נכון לעכשיו, רק מסיכות צמודות עם מסנני אוויר, כמו למשל מדגם N95, נמצאו כמגנים מפני הידבקות מפני הנגיף, והוכחו ככאלו שמצמצמות באופן ניכר את התחלואה בקרב עובדי שירותי בריאות הבאים במגע עם החולים בנגיף

2. ההסתברות לחלות בנגיף קטנה בהרבה מההסתברות ללקות בשפעת

והאמת היא: שזה לא בהכרח כך; על מנת להעריך עד כמה קלה התפשטות הנגיף, מדענים משתמשים במדד שנקרא "מספר ההתרבות הבסיסי", המכונה גם R0. זהו מספר החוזה, באמצעות כלים מדעיים, כמה אנשים עלולים להידבק בנגיף מסוים מחולה אחד נתון. כעת, ה-R0 לנגיף ה- SARS-CoV-2 שעומד בבסיס הקורונה מוערך ב-2.2, כלומר שחולה אחד בה עלול להדביק בממוצע 2.2 אנשים אחרים. לשם השוואה, ה-R0 לנגיף השפעת עומד על 1.3. אך אולי גם הכי חשוב להזכיר כי בעוד שחיסון לקורונה עדיין לא קיים, החיסון הוותיק לשפעת פועל די טוב למניעת הידבקות במחלה, אפילו במקרים שהפורמולה שלו לא מתאימה במדויק לזן השפעת המדבק.  

3. הידבקות בנגיף הקורונה = גזר דין מוות

והאמת היא: שזה לא נכון; על פי מחקר שפורסם בחודש פברואר האחרון על ידי המרכז הסיני לבקרת מחלות ומניעתן, כ-81% מהאנשים שנדבקו בקורונה חוו תסמינים קלים בלבד, כ-13.8% חוו תסמינים חמורים יותר כגון קוצר נשימה או צורך בהספקת חמצן, ורק 4.7% היו במצב קריטי, כלומר חוו כשל בדרכי הנשימה או במספר איברים, או לחלופין הגיעו למצב של הלם זיהומי. הנתונים מצביעים על כך שרק כ-2.3% מהחולים הנדבקים נפטרו כתוצאה מהווירוס; נראה כי אנשים מבוגרים או כאלו שמצבם הבריאותי ירוד מלכתחילה, נמצאים בסיכון הגדול ביותר ללקות במחלה קשה או בסיבוכים. בעוד שאין צורך להיכנס לפאניקה מכך, כדאי שכל אחד מאיתנו ינקוט בצעדים כאלו ואחרים כדי להגן על עצמו ועל אחרים מפני הנגיף החדש הזה.

4. ילדים לא יכולים לחלות בקורונה

והאמת היא: שילדים בהחלט עלולים לחלות בקורונה, על אף שמספר נתונים סטטיסטיים מוקדמים מצביעים על כך שהסבירות לכך נמוכה יותר מזאת שקיימת אצל מבוגרים. נכון לחודש פברואר זוהו באיטליה כ-400 מקרי הידבקות בנגיף – כ-5 מהם אצל ילדים בגילאי 4-19, וסביר להניח כי מאז המספרים אף עלו. במחוז חוביי שבסין, ממנו נטען כי הנגיף הופץ, נמצאו כ-44,000 מקרי הידבקות, כ-2.2% מהם אצל ילדים בני פחות מ-19. לשם השוואה, ניתן לומר כי ילדים הם לרוב חשופים יותר להידבקות בשפעת בכל אחת משנות חייהם מאשר מבוגרים.

אחרי שאמרנו את כל זה, יש לציין כי בהחלט יכול להיות ששיעור מקרי ההידבקות בקורונה אצל ילדים פשוט מוערך פחות ממה שהוא בפועל – כך עולה מבחינת מספר מקרי הידבקות של ילדים בסין, שבה נראה כי הם פחות נטו לפתח תסמינים חמורים של המחלה. לאור זאת, ניתן להעריך בזהירות כי ילדים רבים יכולים להידבק בנגיף ולהעביר אותו הלאה, וזאת מבלי להראות שום תסמינים.

5. חיות מחמד יכולות להפיץ את הנגיף

והאמת היא: לא קיימת שום ראייה שחיות מחמד, כדוגמת כלבים וחתולים, יכולות אפילו להידבק בנגיף הקורונה – ובטח שלא להפיץ אותו לבני אדם, כך על פי ארגון הבריאות הבינלאומי. עם זאת, תמיד מומלץ לשטוף ידיים לאחר שאתם באים במגע עם חיות המחמד שלכם, כך על פי מומחי הארגון, כי הפעולה הזו תגן עליכם מפני בקטריות שונות כדוגמת אי. קולי וסלמונלה, שיכולות להיות מופצות הן מחיות והן מבני אדם.

חשוב בכל זאת לציין כי ישנו מקרה אחד בהונג קונג שבו דווח כי בדיקות שנעשו על כלב נמצאו "חיוביות בצורה חלשה", אך המדענים ממש לא בטוחים עדיין האם בעל חיים זה אכן נדבק בנגיף, או פשוט "אסף אותו" בעזרת פיו או אפו ממשטח מזוהם. כצעד מונע הוכנס הכלב לבידוד, אך הוא לא הראה שום תסמינים וטרם יש איזשהו הוכחה שהוא עלול להדביק בני אדם.

6. אם חליתם בנגיף  אתם מיד תדעו את זה

והאמת היא: לא ממש נכון. ההידבקות בנגיף הקורונה כוללת מגוון רחב של תסמינים שרובם מופיעים גם במחלות אחרות בדרכי הנשימה, כמו שפעת או הצטננות. בעקרון, ניתן לומר שהתסמינים המזוהים של הקורונה כוללים חום, שפעת וקשיי נשימה, ותסמינים מעט יותר נדירים כוללים גם סחרחורות, בחילות, הקאות ונזלת. במקרים החמורים יותר, הקורונה עלולה להתקדם למחלה דמוית דלקת ריאות, אך לעיתים שלביה המוקדמים לא תמיד מלווים בתסמינים בכלל.

7. לא בטוח לקבל חבילות מסין

והאמת היא: על פי ארגון בריאות הבינלאומי, עדיין בטוח לקבל חבילות או מכתבים מסין. במחקרים שונים כבר נמצא שהווירוס לא שורד יותר מדי זמן על משטחים כמו חבילות או דפי נייר. בהתבסס על מה שאנו יודעים עד כה בנוגע לנגיפי קורונה הדומים לזה שמתפשט עכשיו, המומחים מעריכים כי הוא בקושי שורד על גבי משטחים; במחקרים קודמים נמצא כי הנגיף עלול להישאר על משטחי מתכת, זכוכית ופלסטיק – אבל אלו שלרוב קיימים במשלוחים, הם הרבה פחות אידאליים עבור הנגיף כדי לשרוד.

על מנת שהווירוס יישאר קיים ומדבק, נדרשים מספר תנאים סביבתיים מסוימים כגון טמפרטורה, לחות ומחסור בקרינת UV – צירוף של דברים שלא מתקבל בתהליכי שילוח, כך על פי ד"ר אמש אדלג'ה, חוקר בכיר ממרכז ג'ונס הופקינס לביטוח בריאות. על פי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן שבארה"ב, "ישנו סיכון נמוך מאוד של התפשטות המחלה מחבילות או מוצרים הנשלחים במשך תקופה של ימים או שבועות בטמפרטורה רגילה. נכון לעכשיו אין שום הוכחה להעברת הנגיף הנקשרת לסחורות מיובאות, ואין שום מקרה של קורונה בארה"ב המשויך לכך."

8. ריסוס עצמכם בתכשירי חיטוי למיניהם יכול למנוע מכם הידבקות בקורונה

והאמת היא: על אף שישנם כאלו שמאמינים כי שימוש דחוף במוצרים מחטאים למיניהם יכול לסייע בהגנה מפני נגיף הקורונה – אין בכך אמת, כך על פי פרדריק דייויס מהמרכז הרפואי היהודי בלונג איילנד. "נגיף הקורונה חודר לגוף דרך ממברנות רוק המגיעות מהפה ומהנחיריים, לכן ריסוס הגוף בתכשירים אלכוהוליים, כלוריאניים ושאר חומרי חיטוי לא ימנע הדבקה". הוא ממשיך ומסביר כי בעוד שהתכשירים האלו אולי טובים לחיטוי משטחים ומניעת העברת הנגיפים מהם, "על העור הכימיקלים הללו יכולים להית מזיקים מאוד ומומלץ שלא לפעול איתם בצורה כזאת".

9. מקור ההתפרצות – מאכילת מרק עטלפים

והאמת היא: על פי המומחים, אין שום הוכחה שתומכת בשמועה הדי נפוצה הזו. זה נכון שנגיף הקורונה שגרם להידבקות ולהתפרצות ההמונית נוכח גם בעטלפים, אך עם זאת ההתפרצות מגיעה מהדבקת חיה-לאדם בשוק של ווהאן, שבו נמכרו באופן לא חוקי בשרים מחיות שונות ופירות ים. "יש כל מיני השערות", אומר אשיש שארמה, מומחה ממרכז הבריאות האזורי באריזונה, ארה"ב, "אך הפצת הנגיף מאדם שאכל מרק עטלפים אינה השערה מאומתת". השמועה הזאת החלה זמן קצר אחרי התפרצות הנגיף, כשהפיצו מחדש ברשת סרטון שצולם בשנת 2016 ובו נראה אדם אוכל מרק עטלפים. אך הסרטון הזה לא צולם בווהאן, כפי שדווח בטעות, אלא בכלל באיי פלאו שבאוקיינוס השקט.

המיתוסים מתוך אתר בא במייל

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה